Doçentin sesinden 'Turabi İlahiler'...

Doç. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Marmara Üniversitesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı başkanı. Bir dönem öğrencisi olduğu üniversitede, yıllardır öğretim üyesi olarak öğrenci yetiştiriyor.

Ahmet Hakkı Hoca, ilahiyat fakültesinden mezun olduğu günden beri kendisini din musikisine adamış bir isim. İlk müzik eğitimini meşk yoluyla babasından alan Turabi, o gün bugündür akademik çalışmalarla geliştirmiş kendini. Ürdün Üniversitesi'nde Arapça ve Arap müziği eğitimi görürken çalışmalarına da devam etmiş. Hocalığının yanı sıra kanun ve ses sanatçısı olan Turabi'nin kendi bestelerinden oluşan ilahi albümü dinleyicileriyle buluştu.

Aslında biz Ahmet Hakkı Turabi'yi, elinden düşürmediği kanunuyla ve din musikisine gönül vermiş edasıyla tanıyoruz. Turabi; kanun ve ses sanatçısı olarak Türkiye'de, Avustralya, Afganistan, Almanya, Avusturya, İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, Bosna-Hersek, Hollanda, Danimarka ve İngiltere'de birçok icraya katılmış. Makalelerinin yanı sıra Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde maddeler yazmış. Birçok albüme kanun sanatçısı olarak eşlik eden Turabi, "Amasya İlahileri" albümünde dedesi Hacı Mehmet Turabi'den (Keçeci Hoca) derlediği üç ilahiyi seslendirmişti. "Bu zamana kadar akademik çalışmalarıma engel olur endişesiyle albüm yapmadım." diyen Ahmet Hakkı Hoca'nın son çalışması, 'Turabi İlahiler' albümü.

Dinle Niyâzî-i Mısrî'nin güftesinden...

Turabi İlahiler, Türk din musikisinin klasik çizgisinde bestelenmiş. Turabi Hoca, albümdeki eserleri, 'gönlümüze doğan melodilerin Allah dostlarının güftelerine denk düşürüldüğü ilahi formundaki eserler' diye tanımlıyor. Eserlerin güfteleri, Yunus Emre, İbrahim Hakkı Erzurumî, Niyâzî-i Mısrî gibi önemli isimlerden seçilmiş. Türk müziği sazlarıyla birlikte icra edilen eserlere Turabi, aynı zamanda kanun sanatçısı olarak eşlik etmiş. Albümde 15 eser var. Bu eserlerden 12'si sanatçının kendi besteleri. 3'ü sanatçı henüz 7 yaşındayken, dedesi merhum Hacı Mehmet Turabi'nin (Keçeci Hoca) sesinden kayda aldığı ilahiler. Turabi, bu ilahileri daha önce 'Amasya İlahileri' albümü için seslendirmişti.

"Sanat, halk, dini ve arabesk müziğin birbirine iyice karıştığı bir dönemdeyiz. Dini musikimiz, belirli ilahiler çerçevesinde dönüp duruyor." diyor, Ahmet Hakkı Turabi. Ve 'Turabi İlahiler'in, arabesk kültüre mecbur bırakılanlar için bir soluk, bir nefesçik olacağını ümit ediyor. Repertuar içerisinde ilahilerin dışında, Turabi'nin 'kıymetli dostum' dediği Doç. Dr. Alim Yıldız'ın bir gazeline yaptığı nikriz bir beste de yer alıyor. Eserler yeni olduğundan, ilgililere kolaylık sağlaması için albümün içerisinde bulunan kitapçıkta notalar da verilmiş. Albümün sanat yönetmeni, araştırma görevlisi Ayşe Başak Harmancı'nın eserlere müdahalesi ve eşi İlhan Harmancı'nın desteği; albüme katkı sağlamış. Yrd. Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli; kasideleriyle, sesi ve sanatıyla albüme zenginlik katmış.

Albüm, fakültenin desteğiyle çıktı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı, ilim ve sanat başta olmak üzere İslam'ın bütün güzelliklerini halka ulaştırmayı amaç edinmiş bir vakıf. Fakülte Yayınları, dini yayınlar alanında yüzlerce önemli eseri, özellikle de fakülte öğretim üyelerinin çalışmalarını yayımlıyor. 'Turabi İlahiler', Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları'ndan sesli yayın olarak Kur'an-ı Kerim çalışmasından sonra çıkan ilk dini musiki albümü. Yayınevi, kendi bestelerini seslendiren Ahmet Hakkı Turabi'nin ilahi albümünün, herkes için faydalı olacağı kanaatinde. Albümü, NT Mağazaları'ndan ve internetten satın alabilirsiniz.